Handgemaakt

Duurzaam handgemaakt eco design. Nederlands design welteverstaan, want alle producten zijn handgemaakt in Den Haag.

Duurzaam handgemaakt eco design: het proces

Handgemaakte eco design lampen en panelen uit Den Haag, van schaap tot design. Stuk voor stuk uniek met elk een eigen karakter. Hoe komen de handgemaakte designs tot stand?

Stap 1: de wol

Jouw handgemaakte design begint bij het scheren van de schapen in het voorjaar. We gebruiken wol van het Leicester schaap en het Wensleydale schaap met zijn prachtige krul. De zachte Merinowol is biologisch en heeft het Global Organic Textile Standard keurmerk. Onze Vrolijk Werk productlijn maken we met wol van schapen uit Den Haag en omstreken.

 

schapen

Stap 2: de voorbereiding

We leggen de losse wolvezels in verschillende lagen en in een bepaalde structuur op een platte mal. Dit doen we met de hand. Het is een langdurig en secuur proces en bepaalt de structuur die je later het best ziet als de lamp aan is.

 

stap-1wol-leggen

Stap 3: noeste arbeid

We maken de wol nat met water en ecologische olijfzeep. Door de beweging van onze handen grijpen de losse vezels in elkaar en ontstaat er langzamerhand een stevige stof.

 

natmaken

Stap 4: beeldhouwen met vilt

De volgende stap is het vormen van vilt rondom een ronde mal. Hiervoor gebruiken we de extra grote ballonnen van Bubble XL. Hierdoor krijgen we de vorm die jij graag wilt. Geduld en tijd zijn hierbij noodzakelijk voor een mooi eindresultaat.

 

kijkend-in-lamp

Duurzaam: het hele productieproces in eigen hand

Duurzaam en sociaal werken is een voorwaarde voor Vilt aan Zee. Daarom hebben we in 2014 Stichting Vrolijk Werk opgericht.

Stichting Vrolijk Werk is een duurzame werkplaats waar vrouwen uit de buurt met een afstand op de arbeidsmarkt én een passie voor het ambacht werken. Samen voeren we alle stappen van schaap tot viltproduct uit. We wassen en kaarden, ofwel kammen de wol. Ook verven we met verfplanten uit eigen tuin en maken producten.
Stichting Vrolijk Werk heeft een eigen productlijn met vrolijke, warme en comfortabele producten. Alles wordt handgemaakt van biologische materialen. De 100% Haagse lamp van wol uit Den Haag voegen we binnenkort toe aan de collectie van Vilt aan Zee.

Wil je graag meewerken met stichting Vrolijk Werk? Neem gerust contact met ons op.