Duurzaam handgemaakt design. Nederlands design welteverstaan, want alle producten zijn handgemaakt in Den Haag.

Het maakproces

Handgemaakte design lampen en panelen uit Den Haag, van schaap tot design. Stuk voor stuk uniek met elk een eigen karakter. Hoe komen de handgemaakte designs tot stand?

Stap 1: de wol

Jouw lamp of wandpaneel begint bij het scheren van de schapen in het voorjaar. We gebruiken wol van verschillende type schapen. Elk type schaap heeft een vacht met specifieke eigenschappen qua kleur, structuur en krul.  Wil je een egale lamp dan gebruik is de wol van bv. het Corriedale schaap geschikt. Wil je juist veel krul zien dan is de vacht van het Wensleydale schaap of het Ijslandse schaap mooi.

 

schapen

Stap 2: de voorbereiding

We leggen de losse wolvezels in verschillende lagen en in een bepaalde structuur op een platte mal. Dit doen we met de hand. Het is een langdurig en secuur proces en bepaalt de structuur die je later het best ziet als de lamp aan is.

 

stap-1wol-leggen

Stap 3: noeste arbeid

We maken de wol nat met water en ecologische olijfzeep. Door de beweging van onze handen grijpen de losse vezels in elkaar en ontstaat er langzamerhand een stevige stof.

 

natmaken

Stap 4: beeldhouwen met vilt

De volgende stap is het vormen van vilt rondom een ronde mal. Hiervoor gebruiken we de extra grote ballonnen van Bubble XL. Hierdoor krijgen we de vorm die jij graag wilt. Geduld en tijd zijn hierbij noodzakelijk voor een mooi eindresultaat.

 

kijkend-in-lamp

Duurzaam: het hele productieproces in eigen hand

Duurzaam en sociaal werken is een voorwaarde voor Vilt aan Zee. Daarom hebben we in 2014 Stichting Vrolijk Werk opgericht.

Stichting Vrolijk Werk is een duurzame werkplaats waar vrouwen uit de buurt met een afstand op de arbeidsmarkt én een passie voor het ambacht werken. Hier worden alle stappen van schaap tot viltproduct uitgevoerd. De wol wordt er gewassen en gekaard. Ook wordt de wol er geverfd met verfplanten uit eigen tuin.
Stichting Vrolijk Werk heeft een eigen productlijn met vrolijke, warme en comfortabele producten. Alles wordt handgemaakt van biologische materialen.

Wil je graag meewerken met stichting Vrolijk Werk? Neem gerust contact met ons op.