Over ons

Anne van de Weijer

Anne van de Weijer is de eigenares van Vilt aan Zee. Samen met stagiaires (o.a. van Samen Haags) en andere leuke mensen die mee willen werken om ervaring op te doen, maakt zij de producten en ontwikkelt nieuwe ontwerpen.

‘Na tien jaar gewerkt te hebben als architect ben ik in 2011 samen met een vriendin Vilt aan Zee gestart. Niet alleen producten ontwerpen maar ook zelf maken. Ik hou van het natuurlijke materiaal, de zachtheid en zelfs de geur van wol. Vooral de grote lampen waarbij je echt zwaar fysiek werk staat te doen geven voldoening.

De liefde voor het schetsen en ontwerpen op papier of in de computer ben ik niet kwijtgeraakt. Ik denk graag mee aan de mogelijkheden. Hoe afwijkender de ruimte hoe leuker.

Voor de wandpanelen gebruik ik gekleurde wol. De intensiteit van de kleur is prachtig. Ik hou abstracte kleurvlakken zoals van Mark Rothko en Marthe Wery. Zij zijn een inspiratiebron voor mijn wandwerk. In eerste instantie ervaar je een kleur maar als je goed kijkt is deze opgebouwd uit allerlei kleuren.’

Anne Viltaan Zee

Maakproces

schapen voor de wol

Combineer wol, warm water, olijfzeep en energie en er ontstaat vilt. Een eenvoudige en oeroude manier om stof te maken van 100 % wol.

De wol kopen we in als lontwol. Lontwol is nog niet gesponnen, zoals de wol waarmee je breit, maar dit zijn nog losse haren die gewassen en gekamd zijn.

Er zijn allerlei soorten schapen en dus ook allerlei soorten wol. De ene wol geeft meer krul en is een beetje gelig de andere is naturel wit en geeft een meer rustige uitstraling.

We leggen de wol in een aantal lagen op een mal in een bepaald patroon. Vervolgens maken we wol nat met warm water en olijfzeep en wrijven met ons handen over de wol waardoor de losse wol verandert in een vaste stof. Hoe langer je doorgaat met wrijven hoe meer de stof krimpt en hoe steviger hij wordt. Net als een wollen trui die per ongeluk in de wasmachine is beland.

Uiteindelijk heb je een wollen zak die je verstijft met de 3d mal (grote ballonnen van BubbleXl) er in. Na een aantal dagen drogen is de lamp klaar.

Publicaties en beurzen

Publicaties
World of Wool januari 2019
Artikel Over textielkunst
ArchitectuurNL 2014

Beurzen en tentoonstellingen
Beurs D-Day, Maastricht 2013 en 2014
Beurs Dutch Design Week, Eindhoven 2014 en 2016
Beurs Object Rotterdam 2014
Beurs Design District, Zaanstad 2015
Tentoonstelling De Kapberg, Egmond aan de Hoef 2018
Tentoonstellingen Whispering Wall, Den Haag 2016 – 2018
Tentoonstelling Galerie Kunstig, Tilburg 2018 – 2019