Vilt aan Zee vanaf 2011

Sinds de start van Vilt aan Zee hebben we veel bijzondere projecten gerealiseerd. Restaurants, kinderdagverblijven en veel particulieren woningen in Nederland, maar ook in het buitenland zoals Amerika. Hieronder vind je een selectie van het werk van Vilt aan Zee van de afgelopen 10 jaar.

Particulier woonhuis, Capelle a/d IJssel

Jaar: 2020
Opdracht: wandwerk 2,05 x 1,25 m

Voor een verbouwde woning hebben de nieuwe bewoners ons gevraagd een wandpaneel te maken. De woning heeft een vrij hoge uitbouw met een grijs geverfde hoge wand. Een ideale plek voor een groot wandwerk. De wens van de bewoners was om een abstract beeld te maken waarin van alles te zien was. Het mocht niet te donker worden en er moesten kleuren in terugkomen van de vloer en de blauwe wand aan de andere kant van de ruimte. Na een proces van proefjes maken hebben we gekozen voor een wanddoek die opgebouwd is uit vier lagen met heldere kleuren.

 

Particulier woonhuis, Utrecht

Jaar: 2019
Opdracht: Wolkachtige langwerpige lamp

Wat hang je boven een ovaalvormige tafel van 3,5 m lang en 1 m breed? De bewoners wilden het liefst iets langwerpigs zodat er overal voldoende licht valt. We kwamen uit op een lamp van 1,20 m x 0,50 m zonder opening aan de onderzijde. Zo voorkom je dat er lichtvlakken ontstaan op het tafelblad.

Om zowel voldoende licht te hebben om de krant te lezen en daarnaast sfeerlicht te creëren in de avond hebben we de Sceneswitch lamp van Philips aangeraden. Hierdoor kun je zonder dimmer drie standen kiezen. Super handig!

Okerkleurige lampen

Jaar: 2019
Opdracht: Lampen gecombineerd met okerkleurige wol.

In het laatste kwartaal van 2019 kregen we opvallend veel bestellingen van lampen met een okerkleurig accent. Zo hebben we lampen gemaakt met een rand van geverfde wol en lampen waar we okerkleurig zijdedraad hebben toegevoegd aan de witte wol. In het viltproces hechten de twee materialen zich aan elkaar.
Wanneer je een lamp bestelt met een kleur als toevoeging, kan het mooi zijn om ook het snoer en het plafondkapje in dezelfde kleur uit te voeren waardoor het een geheel wordt.

Restaurant Didong, Den Haag

Jaar: 2018
Opdracht: 3 x XEI 30 + zwarte rand

In 2012 hadden we voor het restaurant Didong drie vilten lampen gemaakt en een lichtpaneel. Nu zes jaar later willen ze graag een nieuwe look. Het lichtpaneel wordt vervangen voor een eigentijdse zwarte buizenconstructie (gemaakt door www.smederij.info), in combinatie met drie XEI lampen met een zwarte rand. Het doek en het paneel worden hergebruikt.

Particulier woonhuis, Delft

Jaar: 2018
Opdracht: 3 x MO 70

Voor een grachtenpand aan de Oude Delft in Delft hebben we drie MO 70 lampen gemaakt. De betreffende woonkamer heeft een hoog plafond en uitbundige ornamenten. Door bij elk ornament een vilten lamp op te hangen met de opening van de lamp aan de bovenzijde worden de ornamenten extra uitgelicht. De Japanse prenten aan de muur combineren prachtig met de vilten lichtobjecten.

Kinderopvang Bij Meneertje Koekepeertje, Den Haag

Jaar: 2018
Opdracht: 1 x MO 40 + turquoise&gele zijde en 1 x XEI 35 + turquoise&gele zijde

Onze lampen lenen zich erg goed voor kinderdagopvangen. Rustige verlichting en je kunt de lampen een speelse twist geven door decoratie toe te voegen. Het logo van de nieuwe kinderopvang Bij Meneertje Koekenpeertje is een geel turquoise kleurige peer. De wens van de eigenares was om deze kleuren terug te laten komen in de lampen. We hebben gekleurde zijde toegevoegd aan de wol waardoor de lampen een opvallende rand hebben gekregen. Origineel en goed passend bij de huisstijl. Een mooi voorbeeld van werk van Vilt aan Zee.

Kinderopvang Koek en Ei, Den Haag

Jaar: 2017
Opdracht: 1 x MO 50, 1 x MO 40, 1 x XEICO 30, 2 x MO 25

Kinderopvang Koek en Ei is een smaakvol ingerichte kinderopvang in Den Haag. Zowel in de slaapruimtes als boven de eettafel als in de speelruimtes hangen verschillende vilten lampen. Samen met de rustige inrichting van blank hout en witte muren zijn het fijne sfeervolle ruimtes geworden.

Restaurant Uchi, Denver, Amerika

Jaar: 2018
Opdracht: 4 x Felt+Paper lampen, 4 x XEI lampen in verschillende maten, vilten doek 1,47 x 1,0 m

Via architectenbureau Tres Birds Workshop in Denver kregen we de opdracht lampen te maken voor het Aziatische restaurant Uchi. Daarbij mochten we twee wandpanelen maken in de kleuren van het aanwezige bloemenbehang. De doeken zijn ter plekke in een frame opgespannen en dienden als akoestische divider tussen tafeltjes. We zijn erg trots dat we in zo’n mooi ontworpen restaurant mogen hangen met ons werk.

Particulier, Den Haag

Jaar: 2017 en 2018
Opdracht: MO 30 en XEI 35 en een zeegroen wandpaneel 1,05 x 1,40 m

Naast twee lampen hebben we een zeegroen wanddoek mogen maken. Bij dit doek hebben we de kleuren eerst gemengd in de kaardenmolen. Niet alleen groene tinten maar ook beige en rode wol zijn gebruikt. Het leggen van de wol is een soort schilderen, kijkend naar compositie en kleur.

Desert Vintage, Tucson, Amerika

Jaar: 2017
Opdracht: 2 x LO100

Een mooi voorbeeld van werk van Vilt aan Zee zijn de twee grote lampen voor design kledingwinkel Desert Vintage in Tucson.  Omdat de lampen zo groot moesten zijn en de verzendkosten te hoog zouden worden wanneer we ze ‘af’ op zouden sturen, hebben we ze als wollen zak opgestuurd samen met lijm, ballonnen en een duidelijke omschrijving hoe de lamp hard te maken. Het was niet makkelijk maar het is ze gelukt. Ze hangen prachtig. Doordat de lampen hier hangen hebben we regelmatig nieuwe klanten gehad uit Amerika.

Particulier, Genk

Jaar: 2016
Opdracht: drie akoestische panelen

Voor de woonkamer in een nieuwe woning waren de opdrachtgevers op zoek naar akoestische panelen. Uit een vijftal proeflapjes hadden de opdrachtgevers een keuze gemaakt; rood, grijs en donkerblauw. De drie, vrij grote doeken, zijn gespannen om een houten frame. Achter het doek is extra wol geplaatst dat speciaal bedoeld is ter verbetering van de akoestiek. De foto’s laten het maakproces zien en een impressie hoe het zou hangen in mijn eigen huis.

Particulier, Scheveningen

Jaar: 2015
Opdracht: een lichtobject bestaand uit 7 x LO 25

Voor de ruime woonkamer in een mooi gerenoveerd herenhuis in Scheveningen, zoeken de eigenaren een oplossing voor de slechte akoestiek en het gebrek aan een warme uitstraling.
Door een zevental kleine vilten lampen boven de tafel te hangen op verschillende hoogtes ontstaat er een sfeervol lichtobject dat de ruimte indeelt waardoor het ‘zaal’ effect verdwijnt.
Een grote lamp van 60 cm komt theatraal in het midden van de erker in de voorkamer te hangen.

Holland Route Huis, Zaanstad

Jaar: 2014
Opdracht: 20 lampen MO LO CO 20-30-40-80

In het informatiecentrum van het Hembrugterrein in Zaanstad hangen twintig handgemaakte eco design lampen. De zachte vilten lampen vormen een mooi contrast met het industriële gebouw. De kleine lampen hangen in de omgebouwde jeeps, de middelgrote lampen boven de bar en willekeurig in de ruimte, de grote lampen verlichten de nok en hangen boven de tafel in het kantoor.

Eyeworks, Amsterdam

Jaar: 2013 Opdracht: Acht vilten lampen LO 120

Om de vrij sobere grote open ruimte een warme uitstraling te geven en de akoestiek te verbeteren heeft voormalige tv producent Eyeworks, Vilt aan Zee gevraagd acht lampen te maken van 1,20 m groot. De lampen maken indruk door hun omvang, repetitie en uitstraling waarbij de wolstructuur duidelijk zichtbaar is. De lampen steken prachtig af tegen de zwarte houten kap.

Architectenbureau ADP, Amsterdam

Jaar: 2010 Opdracht: vilten lamp CO 120 Voor boven de vergadertafel zocht architectenbureau ADP een grote en bijzondere lamp. In samenwerking is de lamp genaamd ‘Sjaan’ ontstaan en sindsdien is dit type lamp in de vaste collectie opgenomen.
nl_NL